Ce este standardul nZEB?

Nearly Zero Energy Buildings (nZEB) – Este o clădire cu o performanţă energetică foarte ridicată, cu un consum de energie aproape egal cu zero, la care necesarul de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero sau este foarte scăzut şi este acoperit, în cea mai mare măsură, cu energie din surse regenerabile.

Acest concept de clădiri a apărut ca urmare a eforturilor Uniunii Europene de a limita efectul gazelor de seră și totodată de a limita consumul excesiv de resurse, în contextul încălzirii globale și al unei dezvoltări durabile.

Potrivit Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, republicată: clădirile noi, pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie din surse convenţionale este aproape egal cu zero.

Practic, casele ce urmează a fi construite sau sunt renovate major trebuie să respecte standardul nZeb.

Necesarul energetic al unei clădiri trebuie asigurat în proporție de minimum 10% din surse regenerabile prezente la fața locului sau de la o distanță de maximum 30 de km de locația clădirii. Pot fi utilizate panouri fotovoltaice, turbine eoline, microhidocentrale, energie termală sau alte soluții care pot genera energie verde, precum și pompe de căldură care transformă și multiplică energia electrică consumată.

Conform Eurostat, la nivelul anului 2018, un procent de 63.6% din energia consumată în locuințele din Europa este atribuit încălzirii locuinței, 14.8% pentru încălzirea apei menajere, 14.1% pentru iluminat, 6.1% pentru gătit.

Care sunt avantajele unei case care respectă standardul nZeb?

> Eficientă energetic, ceea ce înseamnă facturi mai mici

> Izolare fonică eficientă, limitarea nivelului de zgomotul exterior și diminuarea ecoului interior

> Eco friendly

> Reducerea nivelului de poluare

> Poate genera total sau parțial energia de care ai nevoie

Sursa:
– Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – NEARLY ZERO ENERGY BUILDINGS (NZEB) ROMANIA PLAN DE CREŞTERE A NUMĂRULUI DE CLĂDIRI AL CĂROR CONSUM DE ENERGIE ESTE APROAPE EGAL CU ZERO
– Eurostat