Ce este casa pasivă?
Conform Institutului Passivhaus din Germania, casa pasivă este un standard de construcție eficientă energetic, confortabilă și accesibilă.
Ce este casa pasivă?
Conform Institutului Passivhaus din Germania, casa pasivă este un standard de construcție eficientă energetic, confortabilă și accesibilă.
Class Meister este acreditat de Passive House Institute în calitate de consultant în implementarea standardului de case pasive.
Conform Institutului, casa pasivă generează economii de până la 90%, în comparație cu clădirile mai vechi, respectiv cu peste 75%, în comparație cu construcțiile noi, care teoretic sunt gândite pentru a fi mai eficiente energetic decât cele construite în perioadele trecute.
Casele în standard pasiv folosesc eficient soarele, sursele interne de căldură și recuperarea căldurii, făcând inutile sistemele convenționale de încălzire, chiar și în cele mai reci ierni. În lunile mai calde, casele pasive folosesc tehnici de răcire pasivă, cum ar fi umbrirea strategică, pentru a menține o răcoare confortabilă.
Pentru ca o casă să poată fi numită pasivă, trebuie să îndeplinească următoarele 4 criterii:
1. Necesarul de energie pentru încălzirea spațiului locuit nu trebuie să fie mai mare de 15kWh/ metru pătrat/ an sau 10W/metru pătrat în vârful de consum. O casă obișnuită consumă în jur de 100W/mp.
2. Energia totală necesară pentru activitățile casnice, nu trebuie să depășească 60kWh / metru pătrat/ an.
3. Casa pasivă este etanșă. Aerului nu trebuie să aibă mai mult de 0.6 schimburi pe oră, la o presiune de 50 pascali, iar acest lucru se poate verifica cu un test de presiune.
4. Confortul termic este esențial. O casă pasivă nu trebuie să aibă perioade mai mari de 10% din timp cu o temperatură mai mare de 25 de grade. Fie vară, fie iarnă.
Cele 5 repere de bază în construcția unei case în standard pasiv
I. Izolație termică exterioară
Toate componentele de construcție opace ale anvelopei exterioare ale casei (pereții) trebuie să fie foarte bine izolate. Pentru majoritatea climatelor cu temperatură rece, aceasta înseamnă un coeficient de transfer de căldură (valoarea U) de cel mult 0,15 W/(m²K).
II. Ferestrele casei pasive
Tocurile ferestrelor trebuie să fie bine izolate și prevăzute cu geamuri cu emisii reduse, umplute cu argon sau kripton, pentru a preveni transferul de căldură. Pentru majoritatea climatelor cu temperatură rece, aceasta înseamnă o valoare U de 0,80 W/(m²K) sau mai puțin.
III. Sisteme de ventilație cu recuperare de căldură
Ventilația eficientă cu recuperare de căldură este esențială, permițând o bună calitate a aerului interior și economisind energie. În casa pasivă, cel puțin 75% din căldura din aerul evacuat este transferată din nou în aerul proaspăt prin intermediul unui schimbător de căldură.
Într-o casă convențională, deschizi geamurile pentru aerisire, pierzând foarte multă căldură într-un timp scurt și generând automat un efort pentru sistemul de încălzire și un consum mare de energie pentru a readuce temperatura ambientului la cea inițială.
IV. Etanșeitatea clădirii
Aerului nu trebuie să aibă mai mult de 0.6 schimbări pe oră, la o presiune de 50 pascali, iar acest lucru se poate verifica cu un test de presiune.
V. Absența punților termice
Toate marginile, colțurile și îmbinările trebuie planificate și executate cu mare grijă, astfel încât punțile termice să fie evitate. Punțile termice care nu pot fi evitate trebuie minimizate pe cât posibil.
Sursa:
– https://passivehouse.com/