Avantajele casei din lemn/ timber frame

În Europa, Țările Nordice folosesc această soluție constructivă de secole. În România, casele din lemn sau timber frame se construiesc de mult timp, dar la scară redusă.

Însă, fiind o soluție mai rapidă, mai ieftină, mai ecologică și mai eficientă energetic față de beton și cărămidă, casele din lemn sau timber frame au început să cunoască o dezvoltare accelerată în ultimii ani și în România.

Costă mai puțin

Bugetul este un factor important pentru fiecare dintre noi.

Casele din lemn pot fi mai ieftine chiar și cu 40% față de o casă din beton și cărămidă. Firește, depinde de arhitectură, proiect, finisaje și alte elemente care pot influența costul final. Un estimat corect poate fi făcut doar în baza unui proiect de arhitectură.

Se construiește mult mai repede

Casa din lemn la roșu se construiește 70-80% în fabrică, apoi este livrată pe șantier, unde se montează sub-ansamblele structurii. Astfel, se eficientizează costurile și timpul.

O structură pentru o casă normală (100-150mp) se poate face în 15-20 zile în fabrica, la care se adaugă 4-6 zile pentru montajul în șantier.

În funcție de casă, poate fi gata și-n 2-3 luni. De la fundație, la var.

Mai eficientă termic

Lemnul este un foarte bun izolator termic. Betonul, conductor termic.

O casă pe structură din lemn în standard pasiv, pusă în operă ca la carte, generează economii de până la 90% față de clădirile mai vechi și cu peste 75% în comparație cu construcțiile noi*.


Studiu de caz. Analiză Class Meister

Luna februarie 2022, 2 case similare ca dimensiuni, valoarea facturii de gaz metan necesar încălzirii:

> Casă din lemn eficientă energetic, construcție 2021: 287.83 lei

> Casă din cărămidă, construcție 2007: 1643.44 lei

*Sursa: Passive House Institute

Mai rezistentă la cutremure

Structurile din lemn sunt elastice, având o  greutate de 3-4 ori mai mică, în comparație cu cele din beton. Astfel, la un cutremur mare, se poate zdruncina mai tare, dar nu vor apărea fisuri în structură, ca în cazul betonului.

Casele din lemn făcute așa cum trebuie rezistă la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter. Cel mai devastator cutremur din România, cel din 1977, a avut magnitudinea de 7.4 grade pe scara Richter.

Test cutremur șarpantă din lemn realizată cu plăci multicui de la Mitek.

Simpson Strong-Tie a făcut un experiment privind rezistența la cutremur a unei clădiri de 6 etaje construite din lemn. În urma testului, s-a observat că structura nu a fost afectată semnificativ.

Sustenabilă și prietenoasă cu mediul

Lemnul este poate singurul material de construcții care se regenerează natural.

Chiar dacă mulții se gândesc că nu poate fi sustenabil dacă tai pădurile. Totuși, orice organism biologic are un ciclu de viață: se naște, crește, trăiește apoi moare. La fel sunt și copacii: au o anumită durată de viață și un punct de la care încep să se degradeze. Trebuie să-i folosim atunci când trebuie și mai ales cum trebuie.

Pentru o casă normală se folosesc în medie 80-90 metri cubi de beton și aproximativ 13-14 tone de fier. Dioxidul de carbon (CO2) generat în atmosferă de producerea lor este de peste 100 tone.

Comparativ, un arbore absoarbe peste 900 de kilograme de dioxid de carbon/ metru cub de lemn, până la vârsta când începe să se degradeze și să genereze CO2 și atunci este momentul când trebuie tăiat.

Mai eficientă fonic & ecou redus

Lemnul este un foarte bun izolator fonic. Mai mult decât atât, nu se formează ecoul deranjant specific caselor din beton și cărămidă. 

Astfel, în interior se crează o atmosferă mai caldă și mai primitoare, unde liniștea este la ea acasă.

Mai spațioasă

Deși poate fi greu de crezut, pereții unei case din lemn sunt mai subțiri decât la una din cărămidă.

Spre exemplu, la o casa din lemn, un perete exterior poate avea 20cm structura + 10cm termoizolația exterioară, rezultând un perete de 30-35 cm. Eficient termic.

La o casă clasică, având cărămida 25-30cm + tencuiala interioară și exterioară 5-10cm + termoizolația 15-20cm, rezultă o grosime de 50-60cm, ca să ajungă cam la același coeficient de transfer termic cu o casă din lemn.

La o casă de 150 de metri pătrați, poate însemna aproximativ 10mp în plus în spațiul util.

Mai versatilă

O casă pe structură din lemn este mult mai ușor de modificat, în comparație cu o casă din cărămidă pe structură portantă.

După o perioadă de acomodare cu noua casă, poate vrei să modifici o cameră, să muți un perete sau elimini unul cu totul. Până într-un punct și cu sub supravegherea unui specialist, este relativ simplu de rezolvat.

Hai să povestim despre proiectul tău

Fie că ești la început de drum și vrei să te informezi din surse instruite,
fie vrei să te apuci de construit și cauți un partener care lucrează după carte,
îți stăm la dispoziție prin mesaje, telefon sau email.
Răspundem repede.

Email
office@classmeister.ro